Armoedebeleid na verkiezingen
07-11-2023 - 13:58

Door de hoge inflatie van de afgelopen 2 jaar zijn armoedebeleid en armoedebestrijding hoger op de politieke agenda komen te staan. Ook de term ‘bestaanszekerheid’ wordt door steeds meer politici gebezigd. Maar welke concrete plannen hebben zij nu eigenlijk? Kassa heeft een drietal stellingen over dit onderwerp voorgelegd aan twaalf lijsttrekkers. Lees hier hun antwoorden en plannen.

Waarschuwing Rabobank
18-10-2022 - 08:17

De Rabobank heeft afgelopen weekend de volgende waarschuwing onlinge gezet: 

Wordt je gebeld door zogenaamd een medewerker van Rabobank die zegt dat je geld in gevaar is? Hang direct op! Criminelen gebruiken het telefoonnummer van Rabobank en de naam van onze medewerkers om jouw geld te stelen. Installeer ook nóóit op verzoek software op je pc of tablet. Trap er niet in! Waarschuw ook je familie, vrienden en kennissen voor deze oplichterstrucs.

Rabobank zal je nooit vragen om:

  1. Je betaalpas op te sturen of mee te geven;
  2. Je beveiligingscode door te geven;
  3. Geld over te maken;
  4. Via een link in een e-mail of sms in te loggen in Rabo Online Bankieren;
  5. Je kleurcode te scannen die je van iemand anders hebt ontvangen;
  6. Om een softwareprogramma als Teamviewer, Anydesk of LogMeIn te installeren om op afstand mee te kijken op je tablet, laptop of pc;

Voor tips over veilig bankieren en informatie over vormen van fraude kun je terecht op veiligbankieren.nl. En vergeet niet: "Hang op! Klik weg! Bel uw bank!"

Regeling energieplafond
05-10-2022 - 11:59

Gisteren is de definitieve regeling voor het energieplafond bekend geworden en deze luidt als volgt: "Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot €0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh." De volledige regeling is terug te vinden op rijksoverheid.nl.

Deze regeling komt erop neer dat een gemiddeld huishouden een termijnbedrag van €225 tot €250 per maand zal moeten gaan betalen. Let wel: wie méér verbruikt dan het gemiddelde, betaalt een hoger tarief. Het is en blijft dus de moeite waard om daar waar mogelijk zuing te zijn met gas- en stroomverbruik. 

Bronnen: Gelderlander.nl en NOS.nl.

UPDATE 20-10-2022: in de maanden november en december krijgt iedereen met een kleinverbruiksaansluiting €190 korting op de energierekening. De wijze waarop deze korting wordt verrekend verschilt per energieleverancier. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Prinsjesdag 2022
21-09-2022 - 06:25

Op Prinsjesdag maakt het kabinet altijd de plannen voor het volgende jaar bekend. Dit jaar was de hoop erop gevestigd dat er maatregelen getroffen zouden worden om de koopkracht te verbeteren. Gelukkig gaat dat ook gebeuren! Zie hieronder een aantal wijzigingen:

  • Het minimumloon gaat omhoog;
  • De toeslagen gaan omhoog;
  • De inkomstenbelasting wordt verlaagd en de arbeidskorting verhoogd;
  • Er komt een maximumprijs voor energie tot eind 2023;

Volgens het Centraal Planbureau zullen deze (en andere) maatregelen zorgen voor een koopkrachtstijging van 3,9% in 2023 en dat is natuurlijk goed nieuws!

Let wel: gas en stroom blijven duur, zie hieronder een aantal slimme bespaartips.

Kijk op NU.nl en NOS.nl voor meer informatie over deze en alle andere wijzigingen.

Besparen, besparen, besparen!
15-09-2022 - 07:01

Het is een terugkerend thema en niet alleen op onze website! Op de radio, in nieuws- en actualiteitenprogramma's, op social media en misschien ook wel bij u thuis. Gelukkig zijn er op internet een hoop slimme tips te vinden en daarom delen we er nog maar eens een paar! 

Bron: Milieu Centraal

Afbeelding nieuwsbericht
Red jij het nog?
08-09-2022 - 10:09

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de hoge inflatie en vragen zich af hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Daarom is het programma ‘Kassa’ van BNNVARA afgelopen maandag (05-09) een campagne gestart om aan iedereen die zich zorgen maakt, ruimte te geven om zich daarover uit te spreken:

Kortom, waar ben je het meest bezorgd over? Wij horen graag jouw verhaal. Gebruik de hashtag #IkRedHetNietMeer op sociale media, vertel iets over jouw zorgen en deel het met ons via de hashtag #KassaTV op de mention @kassa_bnnvara (Twitter) of @bnnvarakassa (Instagram). We houden je op de hoogte via onze sociale-mediakanalen.

Maak jij je ook zorgen? Of heb je misschien slimme tips voor anderen? Deel die dan!

Wil jij hulp bij het maken van een overzicht van alle inkomsten en uitgaven? Wil je graag dat iemand een keer met je meekijkt of je kunt besparen op je vaste lasten? Of heb je andere vragen over je financiën? Neem dan (vrijblijvend) contact met ons op: 0485 - 572 422.

Bron: BNNVARA

UPDATE 04-10-2022: "Hoe reageert de politie?"

Btw-verlaging energie
24-05-2022 - 09:02

Per 1 juli wordt de BTW op gas en stroom tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Toch lijkt dat voor veel huishoudens nog niet de oplossing te zijn voor de enorm snel gestegen energieprijzen. Ondanks de verlaging van de BTW, zijn de kosten ruim 70% hoger ten opzichte van vorig jaar. Verschillende Nederlandse gemeenten hebben hierover al aan de bel getrokken bij het kabinet. 

Bronnen: Nidbud & Radar AVROTROS

Afval scheiden
24-05-2022 - 08:59

Wellicht heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar afval scheiden is een milieuvriendelijke manier om geld te besparen. In de meeste gemeentes worden bepaalde afvalsoorten namelijk gratis opgehaald, bijvoorbeeld PMD (plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken) en papier. Door afval te scheiden kun je dus geld besparen én draag je bij aan een beter milieu, als afval goed gescheiden wordt kan het namelijk gerecycled worden. Wil je meer weten over hoe dat moet? Kijk dan op de website van Kassa of op de afvalscheidingswijzer.

Dalende koopkracht
11-03-2022 - 08:36

Misschien heeft u er ook al iets over gelezen, gezien of gehoord, maar er wordt voorspeld dat de koopkracht flink zal dalen. Maakt u zich daar zorgen over? Blijf er niet mee rondlopen en neem gerust contact met ons op om die zorgen te bespreken, of kijk op de website van het Nibud voor slimme bespaartips voor de boodschappen of uw energieverbruik

Stijgende energierekening
18-10-2021 - 13:00

U heeft er vast al iets over gehoord of gelezen: de stijgende kosten van gas. Op dit moment zijn de prijzen hoger dan ze ooit geweest zijn. Dit baart veel Nederlanders (terecht) zorgen.

Om te voorkomen dat de energierekening onbetaalbaar wordt trekt de Nederlandse overheid 3 miljard euro uit. Grotendeels wordt dit geld ingezet om de belasting op gas en stroom te verlagen en het restant zal worden besteed in de vorm van subsidies voor verduurzaming.

Maar gelukkig kunt u ook zelf iets doen om te voorkomen dat de kosten de pan uit rijzen door op de volgende dingen te letten. Kijk voor handige tips op Nu.nl

Bron: Nos.nl

FAQ

Op deze pagina vindt u een overzicht van veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.

Of kijk naar Feit of fabel. Welke stellingen zijn een feit? Of welke een fabel?  

 Bron: rechtspraak.nl/onderwerpen

Veel gestelde vragen

Hoelang moet ik onder bewind blijven?

De bewindvoering wordt meestal voor onbepaalde tijd uitgesproken. Het bewind eindigt als de kantonrechter besluit de bewindvoering op te heffen. U kunt altijd zelf, of samen met uw bewindvoerder, de kantonrechter om opheffing vragen.

Ben ik na drie jaar schuldenvrij?

Nee. Bewindvoering wordt wel eens verward met schuldhulpverlening (via de gemeente) of met de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Dat zijn beide trajecten van drie jaar. Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening of Wsnp is budgetbeheer of bewindvoering niet noodzakelijk.

De bewindvoerder kan u begeleiden naar het aanvragen van schuldhulpverlening. Doorloopt u het schuldhulpverleningstraject, dan eindigt het traject met een schone lei. Dit betekent dat u schuldenvrij bent. Ook als u wordt toegelaten tot de Wsnp en dit traject volgens de afspraken doorloopt, eindigt het traject met een schone lei. Dit betekent overigens niet dat de bewindvoering stopt.

Wat is het verschil tussen een beschermingsbewindvoerder en een Wsnp-bewindvoerder?

Een beschermingsbewindvoerder behartigt uw financiële belangen, een Wsnp-bewindvoerder behartigt de belangen van de schuldeisers tijdens de Wsnp.

Blijf ik onder bewind als ik schuldenvrij ben?

Schulden zijn vaak een aanleiding om hulp te zoeken, maar bewindvoering staat los van het hebben van schulden. Ook als u geen schulden heeft, kunt u bewindvoering nodig hebben. De bewindvoering eindigt niet automatisch als de schuldenproblematiek is opgelost. Het bewind wordt pas opgeheven als de kantonrechter dat beslist.

Bestaat vrijwillig bewind?

Nee, vrijwillig bewind bestaat niet, maar de term wordt wel vaak gebruikt. U kunt vrijwillig een verzoek tot bewindvoering indienen, maar de kantonrechter beslist of u onder bewind wordt gesteld en wanneer dat bewind eindigt.

Is er een wettelijk bedrag aan leefgeld vastgesteld?

Nee, wettelijk zijn er geen bedragen vastgesteld. Afhankelijk van uw (financiële) situatie bepaalt de bewindvoerder in overleg met u wat u aan leefgeld ontvangt.

Wanneer staat mijn leefgeld op de leefgeldrekening?

Uw bewindvoerder overlegt met u wanneer u uw leefgeld ontvangt.

Hoe vaak komt mijn bewindvoerder op bezoek?

Het is gebruikelijk dat uw bewindvoerder één keer per jaar bij u op bezoek komt. Afhankelijk van uw situatie of wensen, kan hij vaker komen of vindt het contact alleen per e-mail of telefoon plaats.

Mogen andere mensen (familie, kennissen, ect.) geld overmaken naar mijn leefgeldrekening?

Nee. Alleen de bewindvoerder mag geld overmaken naar de leefgeldrekening. Denk hierbij aan het leefgeld, vervoerskosten of extra geld dat u heeft aangevraagd. De bewindvoerder kan bij spoed en/of noodgevallen wel een uitzondering maken op deze regel, overleg dus altijd eerst met uw bewindvoerder.

Hoe kan ik mijn bewindvoerder bereiken?

De bewindvoerder is te bereiken op het spreekuurnummer en zijn of haar e-mailadres. Zie hiervoor onze medewerkerspagina. Voor spoedgevallen kunt u altijd contact opnemen met 0485 - 572 422 of mailen naar algemeen@kroezenbewind.nl.

Wat moet ik doen als mijn bankpas kwijt of defect is?

Als u uw bankpas kwijt bent of deze is kapot, moet  u dit zo snel mogelijk doorgeven aan uw bewindvoerder. Uw bewindvoerder vraagt  voor u een nieuwe bankpas en/of pincode aan.

Let op! Als u hier te lang mee wacht, kan het zijn dat u niet kunt pinnen en dus geen leefgeld heeft.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn nieuwe bankpas en/of pincode ontvang.

Nadat  de bankpas en/of pincode is aangevraagd, zal het ongeveer 3 tot 4 werkdagen duren voordat u deze thuis ontvangt.

Mag ik als minderjarige bewind aanvragen voor mijzelf?

Nee. Als u minderjarig bent, valt u nog onder de wettelijke verantwoording van uw ouders of voogd.

Wanneer staat mijn geld op de rekening?

Als u Raborekeningen heeft en u geld aanvraagt vóór 11.30 uur, staat dit na 13.00 uur op uw rekening.

Geld dat vóór 16.00 uur is aangevraagd, staat na 17.30 uur op uw rekening.

 

Als u rekeningen heeft bij een andere bank dan de Rabobank, informeert u dan bij uw bewindvoerder wanneer u uw geld kunt verwachten.

Kan een bewindvoerder betalingen verrichten met iDEAL?

Nee, wij werken met een op maat gemaakt systeem dat niet geschikt is voor iDEAL.

Wat is het verschil tussen een vrijwillige mentor en een professionele mentor?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een professionele mentor en een vrijwillige (of familie) mentor. Een professionele mentor heeft meerdere cliënten, terwijl een vrijwillige mentor meestal maar voor één persoon mentor is. Professionele mentoren moeten voldoen aan kwaliteitseisen en worden daarop jaarlijks gecontroleerd. Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u kijken op onze pagina professioneel mentor of op de website van rechtspraak.

Mag en kan ik zelf internetbankieren?

In overleg en met goedkeuring van uw bewindvoerder kunt u internetbankieren met uw leefgeldrekening. Uw bewindvoerder kan dit voor u regelen met de bank.

Dit kan alleen als u beschikt over rekeningen bij de Rabobank.

Kan ik online meekijken in mijn bankrekeningen?

In overleg en met goedkeuring van uw bewindvoerder kunt u online meekijken in uw rekeningen. Uw bewindvoerder kan dit voor u regelen bij de bank.

Dit kan alleen als u beschikt over rekeningen bij de Rabobank.  

Zijn er kosten verbonden aan een opheffing van bewind, mentorschap of curatele?

Ja. Aan het einde van een bewind, mentorschap of curatele zijn er nog een aantal werkzaamheden die moeten worden verricht. Zo moet bijvoorbeeld de Eindrekening & Verantwoording opgemaakt worden, vaste lasten en inkomsten moeten aangeschreven  worden, de overdracht moet verzorgd worden, ect. Voor deze werkzaamheden brengen  wij kosten in rekening. Een overzicht van deze kosten vindt u in deze link: tarieven.

Wat betekent huisbank?

Met huisbank wordt de bank bedoeld waarmee een bedrijf of instantie bankiert. De huisbank van Bewindvoerderskantoor Kroezen BV is de Rabobank, ABN-AMRO en de SNS. 

Diensten

Budgetbeheer

Budgetcoaching

Lees meer
Bewindvoering

Bewindvoering

Lees meer
Mentorschap

Mentorschap

Lees meer
Curatele

Curatele

Lees meer
Nalatenschappen

Nalatenschappen

Lees meer
Staat de dienst die u zoekt er niet tussen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder. Contact opnemen
Nieuws en actualiteiten ›